Today’s verse is about sustainability; not how well you start but how well you end. The Christian life is ever-progressing from strength to strength. It is natural and human to feel tired, that you have done enough already, and it’s time to pass it on to others to carry on. While this may be true in some instances, there are things you don’t pass on because it is your lifelong purpose. Such things are discipling others, preaching the Gospel of the Kingdom, being engaged in the ministry of the church you are feeding from, sowing into the work of the Kingdom, caring for others, and participating in mission endeavors. These are good works you should never grow weary in doing even though there are moments of discouragement or disappointments. Instead, be resolute and press on knowing you are pleasing God in doing so!

Don’t stop doing good!


今天的经文关于持续性;关键不在于你如何开始,而在于你如何结束。基督徒的生活是不断从力量走向力量。很自然也很人性的我们偶尔会感到感到疲惫、觉得自己已经做了足够的事情,觉得是时候把工作交给他人的。虽然在某些情况下这可能是对的,但有些事情是你无法传下去的,因为这是你一生的使命。这些事情包括门训他人、传扬天国的福音、参与教会的事工、栽种在神的国度、关心他人以及参与宣教工作。这些都是你应该永不言倦去做的好事,即使在沮丧或失望的时刻,也要坚定不移,继续前行,因为神喜悦你这样做!

不可停止行善!


Ayat Firman hari ini adalah tentang sesuatu yang berterusan atau berlanjutan; bukan seberapa baik anda bermula tetapi seberapa baik anda mengakhirinya.  Kehidupan Kristian adalah sentiasa berkembang dari kekuatan kepada kekuatan.  Anda telah melakukan cukup banyak, adalah wajar dan manusiawi apabila anda merasa lelah, dan merasa tiba masa memberikannya kepada orang lain untuk meneruskannya. Mungkin ini adalah tindakan benar dalam beberapa hal, namun terdapat perkara yang tidak harus diberikan kepada orang lain kerana ianya adalah tujuan seumur hidup anda.  Antaranya adalah memuridkan orang lain, memberitakan Injil Kerajaan, terlibat dalam pelayanan gereja yang memberi kamu makanan rohani, menabur dalam pekerjaan Kerajaan, mengambil berat akan orang, dan melibatkan diri dalam pelayanan-pelayanan misi.  Ini adalah pekerjaan-pekerjaan baik yang kamu tidak patut merasa jemu-jemu untuk melakukannya meskipun ada masa kita merasa putus asa ataupun kecewa.  Sebaliknya, sentiasa bertekad dan maju dengan mengetahui bahawa dalam berbuat demikian anda sedang menyenangkan Tuhan!

Jangan berhenti berbuat baik!


Posted

in

,