
In this verse, rebellious means hearing but not hearing and having eyes to see but refusing to see! What’s interesting is that it was not spoken to a group of aliens, but to the house of Israel who should be following and honouring God’s Word. Hence, they were rebellious in that they chose not to see or hear what was already given to them. Friends, this can happen to us too when we become overly familiar with what we know or see without actively engaging with it. Over time, our hearts can harden, resulting in a backslidden faith with a form but without the power of God.
May we be fervent in spirit serving the Lord and keeping an obedient heart and ears to receive what the Spirit is saying.

在这节经文中,悖逆就是听而不听,有眼看而不肯看! 有趣的是,这句话不是对一群一群外星人说的,而是对应该遵循和尊重神的话语的以色列家说的。因此,他们是叛逆的,因为他们选择不看或不听已经给予他们的东西。朋友们,当我们过于熟悉自己所知道或看到的事物而不积极参与时,这种情况也可能发生在我们身上。久而久之,我们的心会变得刚硬,导致信心倒退,有形式却没有上帝的力量。
愿我们灵里火热事奉主,并保持顺服的心和耳朵来领受圣灵的话语。

Dalam ayat ini, memberontak bererti mempunyai telinga untuk mendengar tetapi tidak mahu mendengar dan mempunyai mata untuk melihat tetapi enggan melihat! Apa yang menarik adalah ia tidak diucapkan kepada sekumpulan orang asing, tetapi kepada kaum Israel yang sepatutnya mengikuti dan menghormati Firman Tuhan. Oleh itu, mereka disebut pemberontak kerana mereka memilih untuk tidak melihat atau mendengar apa yang telah diberikan kepada mereka. Teman-teman, ini juga boleh berlaku kepada kita apabila kita terlalu biasa dengan apa yang kita tahu atau lihat tanpa terlibat secara aktif. Lama kelamaan, hati kita menjadi keras mengakibatkan iman kita mundur, wujud tetapi tanpa kuasa Tuhan.
Semoga dengan semangat yang berkobar-kobar kita melayani Tuhan serta menetapkan hati dan telinga yang taat untuk menerima apa yang Roh katakan.